Η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή να αφήσουν ελεύθερο τον 35χρονο από την Κόρινθο, που υπερασπίζοντας την περιουσία και την οικογένειά του σκότωσε, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στην χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν υπόψιν τους την νομική αλλά και κοινωνική πραγματικότητα. Και όπως σημείωσε ο συνήγορός του, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν και ένα “μήνυμα” προς την πολιτική εξουσία. Ένα μήνυμα που όμως αμφιβάλλει κανείς εάν θα ληφθεί υπ’΄όψιν.
Πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι ο συγκεκριμένος μάλλον θα προφυλακιζόταν και θα αντιμετώπιζε προβλήματα όσον αφορά στην δικαστική εξέλιξη της υπόθεσής του. Διότι όχι μόνο αμυνόμενος σκότωσε τον εισβολέα αλλά μετέφερε και την σωρό του νεκρού στο λατομείο, προκειμένου να την ξεφορτωθεί.
Η αντιμετώπιση της άμυνας μέχρι σήμερα τόσο πολιτικά όσο και δικαστικά λειτουργεί εις βάρος του αμυνόμενου καθώς τον εμπλέκει σε έναν δικαστικό αγώνα και τον υποβάλλει στην κοινωνική κατακραυγή από τα Μ.Μ.Ε. που μεταφέρουν το μήνυμα παθητικής στάσης και του ρίσκου για την ζωή, την περιουσία και ακόμη και την αξιοπρέπεια του θύματος-αμυνόμενου. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η προτροπή του Υπουργού τότε Δημόσιας Τάξης για προσποίηση κατάστασης ύπνου.

Εάν ήξερε ο άνθρωπος αυτός ότι όταν εισβάλει κάποιος στο σπίτι σου και αμύνεσαι, έχεις δικαίωμα να το κάνεις και δε θα εμπλακείς σε περίπλοκες διαδικασίες και νομικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις της «επικινδυνότητας» της επίθεσης, τότε απλά θα τηλεφωνούσε στις αρμόδιες αρχές. Όμως με δεδομένο το συγκεκριμένο πλαίσιο περί αυτοάμυνας, και γνωρίζοντας τι ακριβώς τον περίμενε, αποφάσισε να προσπαθήσει να ξεφορτωθεί το πτώμα. Γιατί είναι κοινή γνώση, ότι ακόμη και εάν τελικά αθωωθείς σε μια τέτοια περίπτωση, θα περάσεις μερικά πολύ δύσκολα χρόνια, ταλαιπωρούμενος με δικαστήρια, επιβαρυνόμενος με τρομερά έξοδα και όλα όσα συνοδεύουν τέτοιου είδους δικαστικές περιπέτειες.

Μπορούσε ένας 35χρονος, πατέρας δύο παιδιών, να ρισκάρει μια τέτοια περιπέτεια; Μόνον και μόνον επειδή η Πολιτεία αρνείται να τεκμηριώσει το δικαίωμα καθενός από εμάς να κάνει το αυτονόητο; Μόνον και μόνον επειδή ο νόμος απέχει από την σκληρή πραγματικότητα του σήμερα;
Ας έλθει κάποιος στην θέση αυτού του ανθρώπου, ο οποίος βίωσε επαναλαμβανόμενους βιασμούς του πρωταρχικού δικαιώματός του, του δικαιώματός του να αισθάνεται ασφαλής εντός του ίδιου του του σπιτιού. Αυτό του το έχουν αφαιρέσει. Όχι μόνον αυτοί που επανειλημμένα επέδραμαν κατά της περιουσίας του, αλλά και το ίδιο το κράτος το οποίο έχει διαμορφώσει το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να τα υπερασπισθεί. Με το ίδιο το κράτος να αδυνατεί να προστατέψει τον ίδιο. Τι επιλογές απομένουν;
Και παρόλο που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, δεν υπάρχει καμία προτεινόμενη αλλαγή γι’ αυτό το τόσο σημαντικό – σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία – δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.